Naven

De naven vormen letterlijk en figuurlijk het hart van de wielen. Ze zorgen voor de krachtoverbrenging, moeten de optredende belasting van de spaken verwerken en moeten soepel draaien in de meest uiteenlopende omstandigheden. Dat allemaal bij een zo laag mogelijk gewicht en zonder afbreuk te doen aan de duurzaamheid.

Nippels
Doorheen de jaren hebben we enorm veel naven getest, van verschillende merken. We hebben ze gebruikt, soms zelfs misbruikt, tijdens lange trainingsritten in de lente, tijdens droge zomers in het stof, tijdens hevige regenbuien in de herfst en zelfs tijdens winterse ritten in de sneeuw. Vele modellen vielen al snel door de mand: vastgelopen lagers, ontoereikende afdichting, lastig gekraak, kapotte vrijloopsystemen en zelfs uitgescheurde flenzen. Eén merk stak er echter met kop en schouders bovenuit en het is waarschijnlijk geen toeval dat het uit Zwitserland komt, het land van de precisie uurwerken.

We werken uitsluitend met naven van het gerenommeerde merk DT Swiss, dat een legendarische reputatie heeft opgebouwd. Vele gepatenteerde technologieën, hoogwaardige materialen, enorm strikte productie toleranties en een uiterst nauwkeurige assemblage zorgen voor echte topkwaliteit. 

De meeste van onze wielsets zijn verkrijgbaar in drie uitvoeringen, afhankelijk van het niveau van de gebruikte naven: DT Swiss 180, DT Swiss 240 of DT Swiss 350:

De 180 serie is de absolute topklasse, gemaakt van de beste en lichtste materialen om zoveel mogelijk gewicht te besparen. De ceramische lagers zorgen hierbij voor de minste weerstand en het Ratchet EXP vrijloopsysteem staat garant voor de beste krachtoverbrenging.

Net daaronder zit de 240, nog steeds naven van het hoogste niveau maar met topkwaliteit roestvrij stalen industrielagers. Het Ratchet EXP systeem komt ook hier terug. 

De 350 serie is wat iets minder exclusief afgewerkt en maakt gebruik van het bewezen Ratchet vrijloopsysteem, waardoor het gewicht wat hoger is maar dit zorgt meteen voor een ideale prijs-kwaliteit verhouding.

Alle modellen delen echter de belangrijkste functionele eigenschappen:

Spline / Straightpull concept

Al onze wielen worden gebouwd met DT Swiss Spline naven in combinatie met rechte, “straightpull” spaken. De term “straightpull” wijst op het feit dat deze spaken volledig recht zijn en dus geen bocht hebben aan één van de uiteinden. Deze bocht, soms ook elleboog genoemd, is een zwak punt omdat de voortdurende trek- en druk krachten die de spaken ondergaan, kunnen leiden tot overbelasting van deze zone, met spaakbreuk tot gevolg. Rechte spaken, dus zonder bocht, zijn veel beter bestand tegen deze belastingen en zorgen voor een sterker wiel dat langer meegaat.

De DT Swiss Spline naven zijn specifiek ontwikkeld voor gebruik van rechte spaken. Onnodig materiaal werd verwijderd zodat het gewicht verlaagd werd zonder aan duurzaamheid in te boeten. De speciale spaak ophangpunten zijn zodanig opgesteld dat ze de interne lagers niet nadelig beïnvloeden. 

Ratchet / Ratchet EXP systeem

Het Ratchet vrijwielsysteem (DT 350) maakt gebruikt van twee precisie “ratchets”, vertande ringen die in elkaar grijpen op het moment er kracht gezet wordt op de pedalen. In de standaardversie hebben de ringen elk 36 tanden die zorgen voor een vrijloop hoek van slechts 10°. Dit zorgt voor een zeer direct aangrijpen en dus optimale krachtoverbrenging. Een tweede groot voordeel t.o.v. van een klassiek vrijloopsysteem met 3 pallen is dat de kracht hier verdeeld wordt over 36 tanden ipv slechts 3 kleine pallen. Dit verhoogt de duurzaamheid en betrouwbaarheid enorm. Als optie kunnen er ook ringen 54 tanden gemonteerd worden. Hoe hoger het aantal tanden, hoe sneller deze aangrijpen en dus hoe sneller je kracht wordt omgezet. Houd er wel rekening mee dat deze fijnere vertandingen meer onderhoud vragen en een kortere levensduur hebben.

Het Ratchet EXP systeem is een verdere ontwikkeling van het Ratchet systeem. Hier werd vooral gestreefd naar gewichtsbesparing. Zo is hier één van de ratchet ringen vast verankerd in de naaf behuizing en is er slechts één ring die beweegt. Het resultaat is minder onderdelen en dus een lager gewicht. Het Ratchet EXP systeem is ook voorzien van 36tanden, 

No tool concept

Bij zowel de DT Swiss 180, 240 als de 350 naven kunnen de belangrijkste onderhoudswerken uitgevoerd worden zonder gereedschap. De eindstukken en zelfs het Ratchet EXP / Ratchet vrijloop mechanisme kunnen met de hand gedemonteerd worden. Door de modulaire as constructie kunnen de eindstukken trouwens eenvoudig vervangen worden om zo de compatibiliteit met nieuwe as standaarden te verzekeren. Dit wijst nogmaals op de extreme precisie waarmee deze naven gebouwd worden.