Velgen

We ontwikkelen onze velgen volgens een geïntegreerde aanpak, waarbij de keuze van het materiaal, samen met de vormgeving en het productieproces bekeken wordt. Enkel op die manier kunnen we optimaal gebruik maken van de mechanische eigenschappen van het materiaal en de vooropgestelde eisen op vlak van gewicht, sterkte en stijfheid behalen.

Carbon technologie

Er bestaan veel onduidelijkheden en misverstanden over “Carbon”. Carbon is een koolstofvezel die een lage densiteit (=gewicht per volume) combineert met een hoge sterkte. Carbon heeft een grote vormvrijheid, is niet gevoelig aan corrosie en heeft een hoge weerstand tegen vermoeiing. Klinkt perfect, toch? Niet helemaal, er zijn uiteraard ook enkele “nadelen” aan carbon, zoals een relatief lage weerstand tegen impact en een complex en duur verwerkingsproces.

Maar met carbon vezels alleen kan je nog geen velgen maken. Men spreekt over een carbon "composiet" als er nog andere materialen aan toegevoegd worden om de eigenschappen te verbeteren, zoals andere vezels en epoxyharsen. Samen vormen deze bestanddelen een “matrix” en daarin bestaan veel soorten. Het zou ons te ver leiden om alle types in detail te bespreken. Veel termen die je hoort of ziet (3k, 12k, Hm, Hr, aerospace grade, 40ton, 60ton, …) worden vaak door elkaar gebruikt en dat zorgt voor de nodige verwarring. Het allerbelangrijkste om te weten is dat een goed ontworpen carbon onderdeel steeds een combinatie is van verschillende matrix types, zorgvuldig samengesteld om de optredende belastingen op te vangen.

Voor onze carbon velgen gebruiken we enkel hoogwaardige Japanse Toray™ carbon pre-preg laminaten. Een welbepaalde mix van Hr (High resistance of hoge weerstand)) en Hm (High modulus of hoge modulus) Unidirectionele vezels vormt, samen met de vooraf aangebrachte (pre-impregnated) epoxyhars, de basis en deze wordt in welbepaalde lay-up schema’s handmatig in de mallen aangebracht. Een precisie werk dat een grote expertise vereist. Deze stap bepaalt in grote mate de eigenschappen van het eindproduct, op gebied van stijfheid, sterkte, impactweerstand en duurzaamheid. Onder hoge druk en temperatuur worden ze daarna in de mal “versmolten” met de aanwezige epoxyharsen en harden ze uit tot een enorm sterke structuur. De nabewerking is uiteraard ook een belangrijke fase: het verwijderen van overtollig materiaal, het afwerken van het remoppervlak, het zorgvuldig boren van de spaakgaten, enz.

Onze productiepartners, gevestigd in Taiwan, behoren zonder twijfel tot de beste in de wereld en hebben controle over het volledige proces: van het aanmaken van de carbon pre-preg laminaten en het produceren van de mallen, tot het aanbrengen van de stickers en de eind vernislaag. Onze ingenieurs werken zeer nauw samen met het lokale R&D team en de productie- en kwaliteitsafdeling. We kennen dus de oorsprong van de materialen en controleren elke stap in het productieproces. Dit garandeert de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid.

Stijfheid

De term “stijfheid” wordt vaak onzorgvuldig gebruikt bij het beschrijven van een velg of wiel. In principe zijn er 3 soorten stijfheid, die elk een andere invloed hebben op het rijgedrag:

  • Laterale stijfheid of zijdelingse stijfheid bepaalt hoe “strak” de wielen door bochten gaan of hoe ze zich gedragen tijdens krachtige acceleraties.
  • Torsie stijfheid heeft een grote invloed op de wielen tijdens hard aanzetten of tijdens hard remmen, vooral bij schijfremmen. Het bepaalt ook de efficiëntie en krachtoverbrenging van het achterwiel.
  • Verticale stijfheid bepaalt de mate waarin schokken opgevangen kunnen worden en is dus rechtstreeks verbonden met het comfortniveau van het wiel. Het heeft ook een invloed op het rijgedrag en de stabiliteit op slecht terrein.

We hebben onze velgen zodanig ontwikkeld, dat ze stijf zijn waar het moet en minder stijf waar het kan. We gebruiken hiervoor hoogwaardige materialen en zorgen ervoor dat de Unidirectionele carbon weefsels zo georiënteerd zijn dat ze voor een ideale balans zorgen. Op die manier garanderen we dat al je energie omgezet wordt in voorwaartse beweging, dat de controle en het stuurgedrag op hoog niveau staan en tegelijkertijd het nodige comfort gegeven wordt om de vermoeidheid te verminderen.

Aerodynamica

We hebben allemaal een hekel aan weerstand en laat nu net luchtweerstand de grootste factor zijn die we als fietser moeten overwinnen, zeker bij hogere snelheden. Wielen hebben een grote invloed op de weerstand, dus elke watt energie die we kunnen besparen, zorgt voor extra snelheid. Welkom in de wondere wereld van de aerodynamica!

Aerodynamische optimalisatie zorgt ervoor dat onze wielen minder turbulentie opwekken en dus een lagere luchtweerstand hebben. Alle onderdelen van een wiel hebben een invloed op de aerodynamica en daarom moet dit als geheel aanzien worden:

 De banden moeten een zo vloeiend mogelijke overgang maken met de velgen. Onze velgen zijn breder dan gebruikelijk en geoptimaliseerd voor banden met een breedte van 25-28mm.

 De velgen moeten zodanig gevormd zijn dat ze de luchtstroom zo weinig mogelijk hinderen, bij kopwind én zijwind. Tests hebben uitgewezen dat een bol, afgerond profiel de beste resultaten oplevert.

 De spaken Al onze wielen worden opgebouwd met platte "aero" spaken. Deze snijden beter door de wind en zorgen voor veel minder turbulentie dan ronde spaken.

De naven de straightpull naven, zonder opstaande flenzen, die we in onze wielen gebruiken zorgen voor minder weerstand dan de hoge flenzen van klassieke naven.

Algemeen gezien, kunnen we stellen dat een hoge velg “aerodynamischer” is dan een lage velg omdat de laminaire luchtstroom langer tegen het oppervlak van de velg gehouden wordt voor dat hij bij de spaken terecht komt en daar loslaat (in het Engels “Flow Separation” genoemd). Een hogere velg is echter zwaarder en heeft meer last van zijwind, wat de controle en stabiliteit natuurlijk niet ten goede komt. Dat is trouwens meteen de reden waarom je veel triatleten ziet rijden met een lagere velg vooraan dan achteraan. Bij hun liggende positie op het stuur kunnen ze de zijwind maar moeilijk corrigeren.

Het Icon velgen gamma bestaat uit verschillende modellen die elk een andere profielhoogte hebben, van 25mm tot 80mm. De keuze moet gemaakt worden op basis van waar je de wielen (meestal) wil gebruiken en welke eisen je eraan stelt:

 Profielhoogte <35mm: laagste gewicht, comfortabel, minder aerodynamisch

 Profielhoogte 35-50mm: ideale combinatie van gewicht, aerodynamica en comfort

 Profielhoogte 80mm: nadruk ligt op aerodynamica, hoger gewicht en meer gevoelig voor zijwind. Vooral geschikt voor triatlon en tijdritten.

Rem techologie (velgremmen)

We moeten er geen doekjes om winden: een full carbon velg zal altijd minder goed remmen dan een kwalitatieve aluminium velg. Dit is een gevolg van de intrinsieke eigenschappen van de verschillende materialen. Toch is het remgedrag van carbon velgen de laatste jaren enorm verbeterd, op voorwaarde dat er de nodige technologie aan te pas komt. Hieronder de oplossingen die we op onze Icon velgen toepassen:

 3k/Basalt remoppervlak: ook al zijn de Icon carbon velgen hoofdzakelijk opgebouwd uit Unidirectionele (UD) carbon vezels, op bepaalde zones hebben we andere laminaten toegevoegd om aan de specifieke eisen tegemoet te komen. Het remoppervlak word versterkt met extra duurzame 3k vezels in combinatie met Basalt. Basalt is een vulkanisch gesteente dat onder extreem hoge temperatuur en druk in vezels verwerkt kan worden. Het wordt vooral gebruikt in toepassingen waar hitte bestendigheid belangrijk is, zoals brandpreventie en isolatiematerialen voor uitlaatsystemen. Toevoeging van basalt vezels in het remoppervlak zorgt voor een betere hitte afvoer wat de remprestaties en de duurzaamheid ten goede komt.

 High Tg epoxyharsen: in de sectie “materialen” hebben we gezien dat een pre-preg carbon composiet bestaat uit vezels en epoxyhars. Kort door de bocht kan je de functie van de epoxyhars vergelijken met die van lijm. De epoxy wordt hard onder hoge druk en temperatuur. Het houdt de verschillende lagen laminaat bij elkaar en zorgt voor de structurele sterkte van het eindproduct. Er bestaan verschillende soorten epoxyharsen, die elk hun eigen specifieke eigenschappen hebben. Tijdens het remmen treedt er wrijving op tussen de remblokken en het remoppervlak, wat omgezet wordt in hitte. Deze hitte kan plaatselijk zeer hoog oplopen en de limieten van normale epoxyhars overschrijden. De Engelse term “High Tg resin” verwijst naar de zgn. glas transitie temperatuur, of de temperatuurzone waarbij de uitgeharde epoxy week wordt en z’n structurele sterkte verliest. Door gebruik te maken van specifieke epoxyharsen met hoge glas transitie temperatuur kunnen we de hitte weerstand verbeteren en dus de sterkte en veiligheid verhogen.

 Icon carbon remblokken: Omdat we niets aan het toeval willen overlaten hebben we ook onze eigen remblokken ontwikkeld. Deze hebben een speciale rubbersamenstelling en vormgeving die perfect aangepast is op onze velgen. Ze zorgen voor minder hitteopbouw en hebben zorgvuldig aangebrachte groefjes die voor extra koeling zorgen en water en vuil afvoeren. Zo kan je rekenen op de beste remprestaties en moduleerbaarheid in alle omstandigheden.

Clincher / Clincher tubeless ready / Tubular

We kunnen 3 types velgen onderscheiden, naargelang het gebruikte bandensysteem:

 Clincher: voor gebruik van banden en binnenbanden. Dit is het systeem dat de meeste mensen kennen. Een band wordt op de velg gespannen en voorzien van een aparte binnenband die men door een ventiel op de gewenste druk brengt. Een bewezen systeem dat echter enkele nadelen heeft: een grotere rolweerstand, hoger gewicht, een lage luchtdruk is slechts beperkt mogelijk omdat het risico bestaat dat de band van de velg loopt, enz.

 Clincher Tubeless Ready: voor gebruik van banden zonder binnenbanden. Dit is de norm bij mountainbike wielen en een verdere evolutie van de klassieke “Clincher” velgen. Het velgprofiel en dan meer bepaald de opstaande randen die de band vasthouden zijn anders uitgevoerd zodat ze de specifieke Tubeless ready banden beter vasthouden. Een speciaal velglint en tubeless ventiel zorgen ervoor dat het een volledig luchtdicht systeem is en er dus geen binnenband meer nodig is. Vaak wordt nog een vloeibaar dichtingsmiddel in de band aangebracht, die kleine lekken automatisch afdicht, van binnenuit. Mocht het trouwens toch misgaan, kan nog altijd een binnenband gemonteerd worden als reddingsmiddel. Hiermee worden de belangrijkste nadelen van de klassieke Clincher weggewerkt.

 Tubular: voor gebruik van gelijmde tubes. Dit is en blijft de eerste keuze van wielerprofs. Tube velgen zijn lichter en sterker dan velgen voor normale banden omdat ze geen opstaande randen nodig hebben voor het vasthouden van de banden. De hoogwaardige, vaak handgemaakte tubes geven een uniek rijgevoel, een zeer lage rolweerstand en er kan (beperkt) mee verder gereden worden als ze lek zijn, wat een groot voordeel is tijdens wedstrijden. Voor cyclocross toepassingen zijn tubewielen de norm omdat de volumineuze tubes op zeer lage druk gebruikt kunnen worden voor verhoogde grip en controle. Het lijmen van tubes is echter een tijdrovende bezigheid en het vervangen van een tube onderweg is nagenoeg onmogelijk. Dit maakt het weinig zinvol voor “gewone stervelingen” om voor tubes te kiezen.

Afwerking

Ook al zitten onze carbon velgen boordevol toptechnologie, het is de buitenkant die het eerst in het oog springt. We hebben dan ook gekozen voor een afwerking die op even hoog niveau staat. De velgen zijn volledig met de hand gemaakt en we laten dit zien door het ruwe uni-directionele carbon niet te bedekken met een cosmetische toplaag of verfkleur. Dit bespaart niet alleen kostbaar gewicht maar de kleine variaties in afwerking en de zichtbare, ruwe structuur dragen ook bij tot een exclusieve "handmade" uitstraling.

Carbon velgen van dit niveau verdienen volgens ons beter dan de gebruikelijke vinyl stickers, die makkelijk beschadigen, loskomen en verkleuren onder invloed van zonlicht. De Icon logo's worden zorgvuldig aangebracht met behulp van ultradunne "waterslide" transfers die zich na een warmtebehandeling vasthechten in de bovenlaag. Daarna worden de velgen beschermd door twee lagen duurzame vernis. Uw wielen blijven er dus lang mooi uitzien.